30.07.2014

Różyczki


Różyczki

Dwa rodzaje efektownych i bardzo kruchych różyczek zainspirowanych przepisem znalezionym na stronie  Moje Wypieki.


Różane:

90 g schłodzonego masła
1 białko
175 g mąki pszennej
2 łyżki wody różanej
45 g drobnego brązowego cukru

Wszystkie składniki zagnieść na ciasto a następnie umieścić w lodówce na minimum 40 minut.

Nadzienie:

konfitura z płatków róży
marmolada różana

Konfiturę wymieszać z marmoladą.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. 
 Układać je po cztery tak, by każde zachodziło na siebie mniej więcej do połowy.
Rozsmarować na nich przygotowane nadzienie różane, zwinąć i przekroić na pół tak, by powstały dwie różyczki.


Cytrynowe:

90 g schłodzonego masła
1 białko
175 g mąki pszennej
45 g drobnego brązowego cukru
1 łyżeczka naturalnego aromatu cytrynowego

Podobnie jak w przypadku ciasta różanego, wszystkie składniki zagnieść i schłodzić.

Krem cytrynowy:

2 jajka
2 żółtka 
80 g masła
50 g cukru
sok wyciśnięty z 3 cytryn
skórka otarta z trzech cytryn

Wszystkie składniki umieścić w rondelku. 
Podgrzewać na małym ogniu aż do zgęstnienia masy.

Następnie wykrawać kółka, smarować je wcześniej przygotowanym kremem cytrynowym, zwijać i przekrawać na pół.


Przygotowane różyczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Schłodzone różyczki przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, piec przez około 5 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze 15 minut.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz